Gele leger verovert koppositie door sterke cavalerie!

… Van onze strenge doch rechtvaardige generals Martijn Stoker en Robert van Rekom:

SLIEDRECHT – Op donderdagavond 12 januari werd de vijfde wedstrijd van het vijfde schaakteam gespeeld. De trots van Schaakvereniging Sliedrecht draait keurig mee in de top van poule 4A en heeft al meer punten behaald dan ooit tevoren. Koploper Hoeksche Waard II, voor aanvang van de wedstrijd nog 0 verliespunten, kwam op bezoek in onze thuisbasis De Havik. Vooraf hadden de teamleiders de spionagerapporten goed bestudeerd en de tactiek was duidelijk: een verrassingsaanval aan de achterkant van het front.

IMG_2452[1]

Frontlinie

Voor aanvang van de strijd werd de ‘vijand’ al gewaarschuwd voor de gele strijders en door simpelweg de opstellingen niet te openbaren werd de tegenstander pas aan het front verrast.

s5-hw2c

Sneeuwschuiver Michiel

De strijd werd traditioneel begonnen zonder Michiel van den Berg, want die constateerde onderweg naar Sliedrecht pas dat het aan het sneeuwen was. Alle andere strijders zaten strijdlustig en geconcentreerd te loeren op kansjes.

De tactische opstelling leek al direct goed uit te pakken, want Luana speelde een bliksemsnelle opening en won hierbij een volle toren. Ook Koos kwam sterk uit de startblokken en leek in de opening al een stuk te gaan winnen. Op bord 1 speelde Daniël de Bruin vanaf het begin als een slapende leeuw en mocht van geluk spreken dat het leeuwenbrein Van Rekom zijn bord nog niet had gepasseerd. Gerard toonde zich een snel lerende rekruut, want hij begon rustig aan zijn partij en liet zich niet opjagen door zijn ‘aanwezige’ tegenstander

s5-hw2b

Topper Luana

Toch was het eerste bericht dat werd afgeleverd bij de commandopost negatief; Tim de Waard speelde een rustige partij maar de sterke aanval van zijn tegenstander dwong hem tot overgave. Gelukkig was de achterstand maar van korte duur, want Luana speelde haar tegenstander snel en vakkundig weg. Hiermee haalde de Sliedrechtse Dame haar 4e punt uit 5 wedstrijden! Bij deze gelijke stand (1-1) kwam het geruststellende bericht dat op de overige fronten geen bijzondere ontwikkelingen waren. Op bord 2 speelde Michiel een sterke partij en ook Henri speelde rustig en welbedacht zijn strijd.

Op het front van Gerard waren alle middelen aangewend om de gevaarlijke matdreiging uit te schakelen. Dit keer speelde zijn tegenstander (veel) te snel en raakte prompt een pion aan en schoof deze zonder na te denken naar voren. Bij het loslaten realiseerde hij zich pas dat de witte vlag gehesen kon worden, omdat mat in twee niet meer te voorkomen was! Goede strijd geleverd door Gerard en zo stond het Gele Leger dus op voorsprong (2-1).

s5-daniel3

Aspirant-veldmaarschalk Daniel

Na langdurig geknokt en alle beschikbare middelen aangewend te hebben moest Daniël de strijd staken en zo wacht hij nog steeds op zijn felbegeerde resultaat (2-2). Dit was het startsein voor een aanval te paard op het bord van Michiel. Na een mooi offer zette onze ‘eeuwige laatkomer’ een sterke aanval op en werd de koningsvleugel van zijn tegenstander onder vuur genomen. Het afweergeschut was echter voldoende om de eerste aanval af te slaan, maar door een overvol front was Michiel in staat om met zijn briesende paard de koning op te sluiten en mat te zetten (3-2)!

Het front waar Jurgen de Haan streed was een ware veldslag. Veel manschappen kwamen vroegtijdig om in de strijd en vervolgens werd de verdedigingstactiek gekozen om de resterende troepen te behouden. De tegenstander had al menigmaal een vredesaanbod richting de post van Jurgen verzonden, maar die achtte zijn formatie toch iets sterker. Echter waren de ingezette aanvallen niet succesvol en gezien de gunstige tussenstand besloot hij het vredesakkoord te tekenen (3,5 – 2,5).

s5-hw2a

Kopman in de vierde linie Jurgen

De partij van Koos had ondertussen al volledig kunnen kantelen, maar zijn tegenstander besloot het torenaanbod niet te accepteren. Koos loerde op de counter en bleef geduldig in de stellingen tot het juiste moment daar was. Toen de aanval werd ingezet was de tegenstander compleet overrompeld en moest zijn aanvallende troepen met spoed terugtrekken. Koos had de afgelopen periode met Michiel veel getraind met de cavalerie en dwong zijn tegenstander ver terug de verdedigingslinie in. Ook op dit front was het overvol en dwongen de strijders van het Gele Leger de koning de bunker in. De bunker van de tegenstander ging ‘op slot’ toen hij zijn toren op G8 plaatste en Koos met zijn briesende paard naar F7 trok en de tegenstander tot overgave dwong!

s5-hw2d

Matchwinnaar Koos

De overwinning van het Gele Leger werd hierdoor een feit en zo werd bewezen dat de gekozen tactiek (een verrassingsaanval aan de achterkant van het front) succesvol was door 3 punten te scoren op Bord 6,7 en 8. Ondertussen was Henri nog steeds in volle strijd op bord 3, waarbij hij vrijuit kon spelen aangezien het resultaat al was veiliggesteld. Laat op de avond koos Hartog jr. niet de juiste tactiek en werd na een gelijkopgaande partij in het eindspel overrompeld. Zo eindigde deze succesvolle wedstrijd in een 4,5 – 3,5 overwinning voor het team van Sliedrecht!

s5-teamleiders2

De trotse teamleiders

Na deze prachtige prestatie pronkt het vijfde schaakteam van Sliedrecht bovenaan in poule 4A! Na vijf wedstrijden heeft het team 7 matchpunten en 22,5 bordpunten, chapeau chapeau chapeau! Naast deze geweldige teamprestatie verdienen ook de individuele prestaties van Koos van den Berg en Jurgen de Haan (4,5 uit 5), Luana Mensing (4 uit 5) een eervolle vermelding. Hiermee bezet het vijfde de top3 van de topscorerslijst van deze klasse!

De volgende en laatste wedstrijd van het Gele Leger staat gepland op vrijdag 17 februari, op bezoek bij Spijkenisse 5. Is het team in staat om een podiumplaats te halen? Eén ding is zeker: het team heeft alle verwachtingen overtroffen dit seizoen!

Dit bericht is geplaatst in Extern, RSB Sliedrecht 2. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord