Jan Jaap Janse wint 37e Alblasserwaardtoernooi

IMG-20170410-WA0001

De trotse winnaar met de wisselbeker

SLIEDRECHT – Het 37e Alblasserwaardtoernooi is gewonnen door Jan Jaap Janse, die voor de 6e keer in zijn carrière de wisselbeker in ontvangst mocht nemen. Janse won zijn groep met 6 uit 7 en speelde de finale tegen Jaco Vonk die verrassend zijn groep wist te winnen met 5,5 uit 7.

In de finale kreeg Janse al snel een positioneel voordeel en nadat Vonk iets te veel ruimte maakte, kon Janse de partij winnend afsluiten.

Toernooidirecteur Mark van Hulst mocht voor deze 37e editie 50 deelnemers verwelkom, waaronder een paar sterke jeugdspelers en enkele dames. De spelers kwamen niet alleen uit Sliedrecht en omgeving, maar ook uit Alphen aan den Rijn, Waddinxveen en zelfs uit Ede.

Traditioneel werd er gespeeld in groepen van 8, met spelers van ongeveer gelijke sterkte. De ‘huisschakers’ speelden in een groep van 10.

Tijdens de lunch werden de schakers getrakteerd op zelfgemaakte soep (bedankt Henk Mensing!) en een vracht belegde broodjes, geserveerd door ‘onze eigen’ Anita en Jiska.

P1000520

Niels Mijnster op weg naar de 3e plaats

In hoofdgroep A was, zoals vermeld, Jan Jaap Janse de sterkste, al ging het lang gelijk op met Arjan van der Leij, die uiteindelijk in de onderlinge strijd met Janse het onderspit moest delven en daarmee beslag legde op de tweede plaats. De derde plaats in deze groep was voor Niels Mijnster.

De strijd in hoofdgroep B was zeer spannend. Jaco Vonk en René Krul gingen lang gelijk  op, maar nadat Krul verloor van clubgenoot Iwahn Apon, kon Vonk ongeslagen de groep winnen. Derde werd Tuvshin Boldoo, die elk jaar hoger eindigt in het toernooi.

P1000523

Wim Bergers (l) wint groep 2

Het podium van groep 1 was een volledig Dordtse aangelegenheid. Op de eerste plaats eindigde de jeugdleider van SC Dordrecht met 6 uit 7. Hans Schreuder werd met 5 uit 7 tweede en met een halfje minder kon Otto van Haren de derde prijs ophalen.

In groep 2 eindigden maar liefst 3 spelers met 5 uit 7 op de 1e plaats. SB punten moesten uiteindelijk de beslissing geven. Wim Bergers wist met een klein verschil net boven André Osinga te blijven en derde werd Peter Vis.

In groep 3 deden was de (naar zijn zeggen) te hoog ingedeelde Marcel Klein met 6 uit 7 de beste speler.

P1000524

Marcel Klein gaat voor de winst in zijn groep

Hij werd op de voet gevolgd door Marjolein Osinga, die daarmee de beste dame van het toernooi werd. Een keurige derde plaats was er voor huisschaker Paul van den Berg.

P1000525

Lana van Dongen wint van broer Jesse

De 4e groep bestond uit 10 spelers die elk 9 ronden moesten afwerken. Een hele opgave, maar niet voor Ben van Bloppoel, die ongeslagen en met 8 punten de terechte winnaar werd. Broer en zus Jesse en Lana van Dongen streden om de tweede plaats en kwamen gelijk uit, maar de onderlinge strijd was gewonnen door Lana, die daarmee het zilver won.

Tijdens het toernooi kon traditiegetrouw een extra prijs worden gewonnen door een schaakprobleem op te lossen. Deze, door internationaal probleemmeester Henk Prins gecomponeerde 2-zet, werd door een groot aantal deelnemers goed opgelost. Er werden 3 winnaars getrokken uit de goede antwoorden en zij kregen een heerlijke fles bier als prijs.

Bij de prijsuitreiking kregen de groepswinnaars eveneens een fles bier en konden de overige deelnemers allen wat uitzoeken van de rijkgevulde prijzentafel. De bardames werden bedankt met een mooie bos bloemen.

Er kan weer worden teruggekeken op een succesvol toernooi en de volgende editie staat al weer op de agenda. Op 25 maart 2018 zal het 38e Alblasserwaardtoernooi worden gespeeld.

Dit bericht is geplaatst in Alblasserwaardtoernooi. Bookmark de permalink.

Geef een reactie