Hein Schouwenaars is de nieuwe kampioen van de Alblasserwaard

Hein Schouwenaars, kampioen 2018

SLIEDRECHT – Het 38e jeugdtoernooi om het kampioenschap van de Alblasserwaard is gewonnen door Hein Schouwenaars van SSV Klim-op uit Capelle aan den IJssel. Hein speelde in de 1e groep bij de favorieten, maar was vooraf niet getipt als winnaar. Eva Stok, al eerder winnaar van een Grand Prix, werd tweede en Alan Bakija, die als enige wist te winnen van de kampioen werd derde.

Maar liefst 94 schakers hadden zich aangemeld en waren uiteindelijk ook aanwezig in De Havik in Sliedrecht. Een record aantal deelnemers voor de organiserende vereniging Sliedrecht. Alle beschikbare ruimte was gevuld met schakers en begeleiders, wat een gezellige drukte gaf in het activiteitencentrum.

Nadat wedstrijdleider Philip Westerduin alle groepen had ingedeeld konden 12 groepen, variërend van 6 tot 10 spelers aan de slag. Al snel konden de eerste punten worden genoteerd en moesten de eerste verliezers worden getroost. Gelukkig kwamen er nog meer rondes en er gingen maar weinig spelers met 0 punten naar huis.

Arie won zijn groep

Ook een groot aantal spelers van SV Sliedrecht deed mee, met wisselende successen. Arie van der Starre speelde een zeer sterk toernooi en wist zijn groep ongeslagen te winnen. Maurits Verhoeven werd 4e in zijn groep en kon ook een beker in ontvangst nemen.

Ook Jaimy Bakker speelde een sterk toernooi door eerste te worden in zijn groep.

Maarten Hartkoren, Jurriaan Groeneveld en Samuel Gijsen konden geen potten breken in het sterk bezette toernooi en moest met plaatsen in de onderste regionen genoegen nemen.

Tussendoor werden de spelers, dankzij de sponsors, voorzien van een natje en droogje en werden de prijzen uitgestald, waardoor de concentratie wel wat minder werd. Daarnaast kon er nog een extra prijs worden gewonnen met het oplossen van een schaakprobleem, gecomponeerd door internationaal probleemmeester Henk Prins.

Wit geeft mat in 2 zetten (oplossing onderaan het artikel)

Dat het een moeilijk probleem was, bleek bij de trekking voor de extra prijzen, want slechts 10 schakers hadden de juiste oplossing gevonden.

Uit deze 10 goede inzenders werden 5 namen getrokken en deze kregen een lekkere chocolade prijs.

Nadat alle partijen waren gespeeld en kon de eindstand worden opgemaakt. Dit kostte soms nog wat hoofdbrekens, want in enkele groepen waren een aantal spelers gelijk geëindigd. Slechts in één geval moest er worden geloot, terwijl de rest op basis van onderling resultaat of SB punten kon worden beslist.

Meer dan de helft van de deelnemers won een beker

Er waren in elke groep 4 bekers te winnen, dus een record aantal van 48 bekers stonden op de tafel om te worden uitgedeeld. Niet alleen de bekerwinnaars hadden prijs, alle kinderen kregen een snoepzak, zodat niemand met lege handen naar huis ging.

Het 38e jeugdtoernooi was zo een groot succes, wat niet zonder de hulp van de vele vrijwilligers van SV Sliedrecht en de ondersteuning van schaakclub PASCAL uit Papendrecht kon worden gehouden. Toernooidirecteur Mark van Hulst bedankt dan ook iedereen die het toernooi heeft helpen mogelijk te maken.

Alle uitslagen zijn te vinden op de site van de RSB: http://r-s-b.nl/nieuws/alblasserwaardtoernooi-op-17-februari-2018/

Oplossing schaakprobleem:

Verleidingen:
1, Lf6? dreigt 2. Td5 mat
Na 1. … Tg3! geen mat
1. Tf6? dreigt 2. Td5 mat
Na 1. … Pg3! geen mat

Oplossing: 1. Kg8! dreigt 2. Td5 mat
1. … Tg3 2. b8D/L mat
1. … Pg3 2. Le7 mat

Dit bericht is geplaatst in Alblasserwaardtoernooi. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord