Sliedrecht 1 billenknijpend naar zege

De jeugdige kopmannen zetten afgelopen zaterdag de toon

SLIEDRECHT – De verjongde hoofdmacht van Schaakvereniging Sliedrecht heeft direct goede zaken gedaan in de de landelijke KNSB-competitie. Voor de benauwde 4,5 – 3,5 moest echter zeer hard worden gestreden. Uiteindelijk gaven uithoudingsvermogen en sterke eindspelcombinaties na 5 uur ploeteren de doorslag in de clash met het sympathieke Souburg. Het vertrouwen in het vernieuwde team is na gisteren dan ook groot.

Het was toch even slikken voor coach Joost Stoker toen hij afgelopen zomer 3 van zijn topspelers zag vertrekken. Meervoudig clubkampioen Peter van den Bergh en puntenmachine Tobias Dekker kozen ervoor om een (tijdelijk) stapje terug te doen naar Sliedrecht 3. Topper Bert van den Donk gaf eveneens aan niet meer beschikbaar te zijn voor de Sliedrechtse hoofdmacht. Voor een aanzienlijk bedrag werden echter William Gijsen en Teunis den Rooijen overgenomen van Sliedrecht 2. Daarnaast kwam Arjan van der Leij transfervrij over en kon (snel)schaaktopper Floris Verweij worden vastgelegd. Afgelopen zaterdag is gebleken dat de hernieuwde samenstelling al volledig in balans is. Na een achterstand van 0,5 – 2,5 werden de ruggen gerecht en de focussen verlegd op een mooi teamresultaat. Dit samenspel leidde uiteindelijk tot een fraaie overwinning.

Sliedrecht 2 – Waalwijk 1 (voorgrond, 6-2) en Sliedrecht 1 – Souburg 1

Niels en Arjan in de beginfase

 

 

 

 

 

 

Niels Mijnster gaf als hoogste ratinghouder het juiste voorbeeld door probleemloos een sterke Souburg-speler geen kans op een overwinning te geven. De partij verzandde al snel in remise. Het debuut van Arjan van der Leij was echter wat moeizamer. In een trage partij leidden enige onzorgvuldigheden op de damevleugel tot onherstelbare schade. Er werd veel denktijd geïnvesteerd in een herstelplan, maar Arjan moest helaas capituleren. Ook Wim Pool kende een valse start van het nieuwe seizoen. Een tweetal mindere zetten leidde tot een onhoudbare situatie, waar de hippo van zijn tegenstander wel raad mee wist. De meest ervaren spelers van de Sliedrechtse hoofdmacht zijn zodoende nog zoekende naar hun topvorm. Er bestaat echter alle vertrouwen dat zij die tijdig weer zullen hervinden voor de volgende wedstrijd (zaterdag 6 oktober in Oosterhout).

Na deze 0,5-2,5 achterstand leek een nederlaag aannemelijk, maar de Sliedrechtse jeugd rechtte de rug en lieten de Zeeuwen in de rest van de wedstrijd flink zweten. Zo wist kopman William Gijsen zijn op papier sterkere tegenstander keurig op remise te houden. Vervolgens liet Jorik Klein zien langzaam maar zeker weer in topvorm te komen door fraai de Hollandse stelling van zijn tegenstander te fileren. Robert van Rekom (topscoorder van afgelopen seizoen) wist een gesloten stelling na 4,5 uur spelen dusdanig open te breken dat de verdediging van de tegenstander te laat bleek. Ook Robert heeft hiermee zijn eerste punt al weer binnen.

Bij 3-3 liet debutant Floris Verweij zien dat hij het geld waarvoor hij is overgenomen van Sliedrecht 3 meer dan waard is. Na een nauwkeurig gespeeld middenspel verkreeg hij winnend voordeel. Met zijn winst was het eerste wedstrijdpunt (4-3) van Sliedrecht 1 een feit. Teunis den Rooijen boekte uiteindelijk – net als vorig seizoen, toen nog als invaller – het bevrijdende en winnende  halfje.

Zie http://www.sksouburg.net/voor de verslaglegging van de tegenstanders.

De vertoonde teamspirit biedt veel perspectief voor de toekomst!  Voor de tweede wedstrijd reizen we af naar Oosterhout, om aldaar de degens te kruisen met de plaatselijke kroegtijgers. De eerste supportersbus is al volgeboekt. Mochten er meer mensen mee willen om de prestaties van Sliedrecht 1 live te beleven, dan kunnen zij zich melden bij coach Joost Stoker.

Dit bericht is geplaatst in Sliedrecht 1. Bookmark de permalink.

Geef een reactie