In Memoriam: Leen Dubbeldam (1939-2019)

Leen Dubbeldam  (l) tegen zijn schaakvriend Jan Willem Kraaijeveld

SLIEDRECHT – Afgelopen dagen is één van de trouwste leden van Schaakvereniging Sliedrecht overleden. Leen Dubbeldam is maar liefst 60 jaar lid geweest van de 83-jarige vereniging.  Mede door zijn inzet is de vereniging geworden zoals deze nu is.

In 1959 is Leen Dubbeldam lid geworden van Schaakvereniging Sliedrecht om deze vervolgens nooit meer te verlaten. Leen werd in 1973 bestuurslid, eerst als algemeen bestuurslid en vanaf 1978 als penningmeester. In 1982 heeft hij het bestuur verlaten en droeg hij zijn penningmeesterschap over aan Henk Prins.

Dubbeldam krijgt de gouden KNSB-speld opgespeld

In 2009 kreeg hij de gouden KNSB-opgespeld door RSB-voorzitter Teun Koorevaar vanwege zijn 50 jaar lidmaatschap van de KNSB. De jubilerende Dubbeldam reageerde op dat feit op zijn kenmerkende bescheiden wijze: “Dankzij het feit dat naast het schaken het sociale aspect zo’n belangrijke pijler is van de vereniging en dit ook gecreëerd wordt door het bestuur is het heel gemakkelijk zo lang lid te blijven.”

Als schaker was hij zeer verdienstelijk. Hij speelde menigmaal in het eerste team van Schaakvereniging Sliedrecht. Voordat hij getroffen werd door een beroerte maakte Leen deel uit van het seniorenviertal waarin ook zijn broer Hans, Jan Veenis en Jan Willem Kraaijeveld speelden.

Met zijn schaakmaats broer Hans en JW Kraaijeveld bleven ze steevast na een avondje schaken aan de bar een borreltje drinken. Voor Leen was dat Jägermeister. En natuurlijk kwamen dan de verhalen van vroeger weer naar boven. En steevast met z’n drieën naar huis lopen. Op naar de volgende clubavond.

Helaas kon Leen de afgelopen jaren niet meer schaken. En na 60 jaar trouw lidmaatschap, waarmee hij op 3 na het trouwste lid is van Schaakvereniging Sliedrecht, zal Leen herinnerd blijven als een goede schaker, maar vooral als fijn mens en (schaak)vriend, zoals het ook zo toepasselijk op  de rouwkaart staat:

Hoe mooier de herinnering

Hoe pijnlijker is ons verdriet

Wij danken je voor wie je was

En wat je in ons achterliet

Mooier kunnen we het niet verwoorden. Moge hij ruste in vrede.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord