Interne competitie: wit begint en wint!

Nader onderzoek is nodig

SLIEDRECHT – In de vierde ronde van de interne competitie lijken vooral de witspelers een groot voordeel te hebben. In bijna 70% van alle partijen wist de witspeler te winnen. Juist in een tijd waarin de schaakwereld op haar grondvesten beeft door aantijgingen over valspelen en elektronische speeltjes is het goed om hier nader onderzoek naar te verrichten. Hoe dan ook; als de stofwolken zijn opgetrokken zien we dat William Gijsen goede zaken heeft gedaan in aanloop naar zijn eerste kampioenschap. Of zijn er anderen die hem daarvan af weten te houden? Parijs is nog ver!

Wat is er aan de hand in Sliedrecht bij de vierde ronde van de interne competitie? We zetten enkele feiten op een rijtje: 1. Het opkomst percentage was opvallend in deze ronde. Maar 16 borden werden gevuld met 32 schakers. Boze tongen beweren dat de gelijktijdige externe wedstrijd van RSB1 hier een rol in heeft gespeeld.  2. Bij een groot aantal partijen was er sprake van het zogenaamde Sinterklaasgambiet. Hoewel het nog geen 5 december is, huldigde onder andere Tim de Waard de goedheiligman door veel stukken aan te bieden aan zijn tegenstander Hans Klein. Tim verloor hiermee zijn tot heden ongeslagen positie en Hans klimt flink, zoals het hoort, in de ranglijst.

’toen het nog gelijk stond…’

Een veelgehoord citaat is: ‘wit begint en wint’.  Aan deze uitspraak houden oud-jeugd-spelers als Willem Theunisse, Peter Vis en Arjan van der Leij zich. Willem wist in een goede partij een aanval van Marcel Klein af te slaan, won hierbij een stuk en speelde de partij goed uit. Een aanwinst bij de senioren!  Peter versloeg op een degelijke manier Simon Kadijk terwijl Arjan van der Leij het vuurtje opstookte bij Joost. Arjan was zeer zelfverzekerd van zijn overwinning. Bij het maken van de foto na enkele zetten was zijn uitspraak: ‘maak maar snel een foto nu het nog gelijk staat’…. 3 winstpartijen voor wit!

Ricardo pakte het punt in een spannende wedstrijd

Een ander citaat is: ‘als wit start, wint zwart’.  William, Dana, Wim Pool en Ricardo grepen deze strohalm aan om hun partij tot een goed einde te brengen. Ricardo won zijn eerste wedstrijd van dit seizoen door in een spannende partij te winnen van Cees Moes. Vanuit de ooghoeken van uw verslaggever leek het erop dat Cees gedurende de hele partij het voordeel naar zich toe kon trekken en zelfs een stuk voorstond. Ricardo trok zich hier niets van aan wat de wedstrijd bracht tot een eindspel van torens, een dame en een trosje pionnen.  William pakt de koppositie in een degelijke partij tegen Wout Boer. Hiermee staat hij bovenaan en is voornemens om de cup met de grote oren thuis te brengen in Brandwijk. Wat hij zich wellicht nog onvoldoende realiseert is dat hij nu prooi is van iedereen die onder hem staat (53 jagers!)

De remiseboy’s

Natuurlijk heb je dan ook van die partijen die maar niet beslist kunnen worden. Hier is een nieuw citaat voor uitgevonden: ‘als wit degelijk start; komt remise van het hart’. In zowel de partij van Stefan – Arco als Maarten – Teunis was de uitkomst een gedeeld halfje. Stefan speelde een goede partij tegen Arco en wist ondanks een kwaliteitsachterstand de partij om te buigen tot een spannend eindspel. Helaas voor hem werd de buit verdeeld.  Maarten wist zijn sterkere tegenstander mooi op remise te houden door met het paard de dame van Teunis zo bezig te houden dat winstkansen er niet meer inzaten.  

In alle overige partijen won wit. Noemenswaardig is de opmars van Tjerry Hut. Door zijn degelijke overwinning staat Tjerry gewoon tweede en hij blijft maar stijgen! Verdere verrassingen bleven uit. De conclusie van deze schaakavond? Niemand speelde vals, er zijn geen elektronische hulpmiddelen (visueel) vastgesteld.  En er is weer een heerlijke avond vol schaakplezier beleefd met een goed gevulde bar. Een avond waarvan er nog vele mogen volgen!

Klokslag half negen: de eerste bieren worden getapt!
Dit bericht is geplaatst in Weekverslag senioren. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord