Veel zweet in 6de ronde OKD

Razende Reporter en remiseschuiver Simon Kadijk

SLIEDRECHT – In de 6de ronde van het OKD werd er aan 26 borden stevig gezweet. Officieel 28 borden, maar 2 personen hadden te laat afgezegd. Dus Peter Schot en Henri Hartog haalden hun punt binnen zonder één druppel zweet. Henri was wel aanwezig en keek vooral met belangstelling naar bord 27 waar Simon Kadijk met wit speelde tegen Arco van Houwelingen. Was het de bijzondere opening die hem boeide? Simon speelde als eerste zetten f4 en e4. Een soort Bird’s koningsgambiet zonder gambiet. Of was het de aanval van Arco (die mislukte), die de belangstelling van Henri trok? In elk geval vond hij het niet verstandig van mij om remise aan te bieden. Arco weigerde dat aanvankelijk, maar een paar zetten later zag hij ook, dat zijn aanval mislukt was en bood toen zelf remise aan.

Topwijziging

Koploper Peter vd Bergh

Wie William Gijsen weer aan bord 1 had verwacht kwam bedrogen uit. Hij had (tijdig) een bye opgenomen. Maar ja; in ronde 6 en ronde 7 krijg je daar geen ½ punt meer voor om oneigenlijke beïnvloeding te voorkomen. Dus speelde Peter van den Bergh aan bord 1 met wit tegen Arjan van der Leij. Wat mij verbaasde was, dat ze zo lang nadachten over hun eerste zetten, terwijl ze toch ‘gewoon’ de Italiaanse opening speelden. Of hadden ze het van elkaar niet verwacht en dachten ze lang na over de vraag hoe je je tegenstander wellicht kon verrassen? Enfin; het werd wel spannend, want op een gegeven moment had Peter een materiële achterstand. Hij had geen dame meer, maar nog wel 2 torens en uiteindelijk wist hij Arjan, die ook nog eens in tijdnood kwam (te lang nagedacht in het begin?) zelfs mat te zetten. Peter staat nu bovenaan en heeft als enige 5½ punt!

Gevorkt

Aan bord 2 speelde Mark Beijen met wit tegen Wim Pool. Op een gegeven moment begon Mark stukken af te ruilen, maar hij had over het hoofd gezien, dat Wim zou eindigen met een vork op zijn dame en een toren. Hij probeerde uit alle macht de schade te beperken en te dreigen in de buurt van Wims koning, maar het mocht niet baten en ondanks de temperatuur kon Pool zijn hoofd goed koel houden! Wim Pool en William Gijsen zijn nu de enigen die 5 punten hebben.

Wisseling

Zou het gekomen zijn door het zweterige klimaat of was er een andere oorzaak, dat Jerry van Rekom en Tim Schakel wisselden? Ik bedoel, dat Jerry tot nu toe alleen nog maar had gewonnen en dat Tim remisekoning werd genoemd. In elk geval kwamen Jerry en Jorik Klein aan bord 3 redelijk snel remise overeen. Ze hoefden niet meer te zweten!

Tim won in het eindspel

En net toen ik langs bord 4 liep waar Tim Schakel met zwart speelde tegen Robbert Ritsma hoorde ik Robbert remise aanbieden. Maar Tim wilde dit keer doorspelen en hij liet zien, dat zijn keus terecht was. Ze hadden allebei nog een toren en een loper van dezelfde kleur en een paar pionnen, maar Tim zorgde ervoor, dat Robbert op een gegeven moment niet zoveel meer met zijn loper kon doen. Robbert zag zich genoodzaakt zijn handdoek of liever gezegd zijn zweetdoek in de ring te gooien. In de ranglijst staat Tim nu op plaats 4! Hij wordt direct gevolgd door nog 4 mensen met 4½ punt waaronder dus Jerry.

Het blijft spannend

Het OKD blijft tot de allerlaatste ronde spannend. Weet Peter van den Bergh in de 7de en laatste ronde zijn koppositie te behouden?

Oud-winnaar Henk Prins speelde uiterst sterk

In categorie B is het eveneens spannend. Daar staan André van Wingerden en Henk Prins bovenaan met 4 punten. Tegen wie worden ze ingedeeld in ronde 7? Want ook in deze 6de ronde werden er heel wat spelers uit categorie B ingedeeld tegen iemand uit categorie A. Neem bijvoorbeeld bord 10 waar Henk van der Hoek uit categorie B het met zwart moest opnemen tegen Omar Othman uit categorie A. Omar gebruikte weliswaar veel meer tijd dan Henk, maar speelde wel in de aanval en keek precies wanneer hij stukken kon en moest afruilen. Het punt ging dus naar Omar.

Ook in categorie C

Jordi de Jong won sterk van Peter Vis

In Categorie C staat Jordi de Jong weliswaar alleen boven aan met 3½ punt, maar er is een grote kans, dat hij in de 7de ronde wordt ingedeeld tegen iemand uit categorie B of wellicht komt zijn tegenstander dan uit categorie A. Er zitten 6 mensen uit de B-categorie vlak achter hem met 3 punten. Het blijft dus eigenlijk voor iedereen spannend tot op het laatste moment. En de volgende keer beginnen we een ½ uur eerder, zodat er ook genoeg tijd is voor de prijsuitreiking! Er zijn prijzen in geld en in natura. Zie https://www.okdschaken.nl/ voor de hoogte van de bedragen en voor de uitslagen en de standen.

Simon Kadijk

Dit bericht is geplaatst in Verslagen OKD2023. Bookmark de permalink.

Geef een reactie