Dana Verheij op de Jeugd Olympiade!

Dana en de Nederlandse delegatie (Foto: FIDE/ Frans Peeters)

EINDHOVEN – Vanaf 13 augustus 2023 vond de FIDE Jeugd Olympiade t/m 16 jaar plaats. Vanwege het het jubileumjaar van de KNSB had de FIDE dit toernooi toegewezen aan Nederland. 63 teams van over de hele wereld speelden in teams van 4 spelers, waarbij er minimaal 1 man en 1 vrouw in elk team spelen, tegen elkaar. Ons lid Dana Verheij speelde mee in het sterkste Nederlandse team. Haar teamgenoten waren de sterke FM’s Yichen Han en Arthur de Winter en de sterke Prajit Sai Kumar. Gezamenlijk is dit team 4e geplaatst, al zal rating bij deze jeugdtalenten niet het hele verhaal vertellen. Daarbovenop wordt er gewerkt met de FIDE Rapid ratings en zullen sommige ratings dus niet geheel kloppen, aangezien velen weinig FIDE Rapid toernooien spelen. Het speeltempo bedraagt 45 minuten + 10 seconden per zet. Elke dag vindt er een ronde plaats om 10:30 en 16:00, met uitzondering van woensdag en vrijdag, waarbij er één ronde plaatsvindt. Wij wensen Dana veel succes en plezier bij deze unieke ervaring!

De uitslagen zijn hier te vinden.
De livepartijen en de livestream zijn hier te vinden.

De eerste ronde speelde het team tegen het vijfde team uit Kazachstan. Deze wedstrijd werd gewonnen met 3-1. Dana speelde een spannende partij, maar haar tegenstander had net iets dieper gerekend in een boeiende Siciliaan, waardoor zij met een spectaculair torenoffer de partij kon beslissen. Gelukkig wisten de andere Nederlanders overtuigend te winnen.

In ronde 2 wachtte het team uit Letland. Dit bleek een spannende ronde, aangezien de kopman van Nederland vlot onderuit ging en de speler aan bord 3 niet verder kwam dan remise. Dana en Arthur de Winter moesten dus allebei zien te winnen. Dit lukte Arthur, waardoor Dana een belangrijk punt zou kunnen bijschrijven. Dana bleef kalm, ondanks haar sterke tegenstander, een WFM met een standaard rating van 2058. In een spannende stelling profiteerde Dana van een onnauwkeurigheid van haar tegenstander en dit wist ze knap uit te breiden naar een gewonnen stelling. Een knappe prestatie van Dana! Zo wist het team te winnen van Letland met 2,5-1,5.

De derde ronde werd er knap gewonnen van Canada. Het team kwam in eerste instantie op een 1-0 achterstand. Na een remise aan het topbord leek een overwinning ver weg. Echter, zowel Arthur de Winter als Dana wisten knap met de zwarte stukken te winnen. Dana speelde een sterke variant van de Alapin en kwam langzaam maar zeker beter te staan. Uiteindelijk wist ze een stuk te winnen en daarmee de partij. Zo wist het Nederlandse team opnieuw met 2,5-1,5 te winnen. Samen met China zijn zij nog foutloos.

Dit betekende dus een onderlinge confrontatie met het sterke China in ronde 4. China had slechts 2 remises afgestaan, dus de opdracht leek groot. Dit werd helaas ook werkelijkheid. Een 3,5-0,5 nederlaag was het gevolg, waarbij enkel de kopman van het team een remise wist te scoren. Dana verloor helaas in een lastige Siciliaan tegen een tegenstandster met 4 uit 4! Deze nederlaag is dus geen schande.

Er bleek enigszins wat zand in de motor geslopen te zijn, aangezien ronde 5 tegen Armenië helaas ook verloren ging. Dana offerde veel materiaal voor een interessante koningsaanval. Haar tegenstandster verdedigde echter sterk en uiteindelijk moest Dana haar koning omleggen. Aangezien alleen Arthur de Winter wist te winnen, verloor Nederland met 3-1 van Armenië.

Op woensdag was er slechts 1 ronde. Deze werd wel overtuigend gewonnen van Italië. Dana gaf aan bord 4 het goede voorbeeld door snel haar tegenstander te overrompelen. De anderen volgden dit voorbeeld, waardoor er een 4-0 overwinning kon worden gevierd!

In ronde 7 tegen Bangladesh scoorde Dana met de zwarte stukken een belangrijke remise. Dankzij haar remise wist het Nederlandse team met 2,5-1,5 te winnen en zo weer aan te haken bij de topteams.

Helaas verloor het team definitief de aansluiting door een nipte nederlaag tegen Oostenrijk. Lang ging de wedstrijd gelijk op en Arthur de Winter wist zelfs nog een 1-0 voorsprong op het bord te zetten. Helaas kwam daar slechts nog een halfje bij. Dana had opnieuw zwart en speelde een Hollandse partij. In een redelijk gelijk eindspel speelde haar tegenstandster het echter net iets handiger. Zo resteerde een 2,5-1,5 nederlaag voor het Nederlandse team.

Bij het ingaan van de laatste ronde stond het team op de 10e plaats. Het lukte helaas net niet om een plek in de top 10 te bemachtigen. Het werd een zestiende plaats. In de laatste ronde kwam het team niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Georgië. Dana verloor in een gecompliceerde stelling materiaal en daarmee de partij. Ze eindigde uiteindelijk in een sterk deelnemersveld op 3,5 uit 9. Ongetwijfeld een prachtige ervaring en weer veel opgestoken van de gerenommeerde trainers!

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie