Groot slagveld in 4e ronde OKD

Volle bak in De Havik

SLIEDRECHT – Op maar liefst 28 van de 29 borden werd tijdens de 4de ronde van het OKD een overwinning behaald. Wie had dat gedacht? Maar bij de één ging dat wel wat makkelijker dan bij de ander. Het was een volle zaal met maar liefst 58 spelers.

Remisekoning?

Maarten Hartkoren, die twee remises achter zijn naam had staan en remisekoning werd genoemd heeft concurrentie. Deze ronde leek een beetje op de eerste ronde. Ook toen was er maar één partij in remise geëindigd. Maarten behaalde toen remise tegen Tim Schakel. Maar nu werd er aan drie borden meer gespeeld en toch was werd er maar aan één bord remise. En dat in de vierde ronde! Tim speelde aan bord 5 tegen David van Heusden. En warempel ook David had al een keer remise gespeeld, dat was in ronde 3 tegen Floris Verweij. Dus nu zijn er drie personen die twee keer een remise hebben gespeeld. Wie van hen wordt de remisekoning?

Snelschaker

André kon snel aan het bier (en Jerry dus ook!)

Nog een verrassing op het slagveld. Jerry van Rekom heeft nu drie punten behaald, maar het hele toernooi nog maar elf zetten gespeeld. Hij introduceert op deze manier een nieuwe definitie van snelschaker. Niet in tijd, maar in het aantal zetten. Hoe krijg je het voor elkaar om nog niet verloren te hebben, toch al 3 punten te hebben en nog maar elf zetten in het gehele toernooi te hebben gespeeld? Wel hij heeft 2 x keer een bye opgenomen en in de tweede ronde kwam zijn tegenstander niet opdagen. Nu maakte André van Wingerden uit categorie B aan bord 9 al vrij snel een grote fout tegen Jerry en moest dus wel opgeven. Dit record zal niet snel gebroken worden. En Jerry had weer voldoende tijd om rond te lopen en eens te kijken op de andere borden.

Langste partij

De topper aan bord 1

Heel anders ging het aan bord 1. Daar wist William Gijsen voor de vierde keer te winnen. Nu tegen Arjan van der Leij. Lange tijd ging het gelijk op. Ze hadden ook zo’n beetje dezelfde stukken, alleen William had een loper waar Arjan een paard had. En William kreeg duidelijk de leiding. Pas om 8 minuten voor 12 gaf Arjan op en was de vierde ronde voorbij. En zoals gezegd er was maar aan één bord remise gespeeld, dus ook op bord 2 was het een echt slagveld. Een slagveld waarbij de torens en de dames van Dana Verheij en Wim Pool over het bord vlogen. Want de lopers en de paarden waren al afgeruild. Maar uiteindelijk verloor Dana een toren en vrij snel daarna ook de partij. Dan is er geen houden meer aan. Er zijn nu dus nog maar twee spelers die alle 4 rondes hebben gewonnen en 4 uit 4 hebben behaald. Je weet dus al wie er in ronde 5 tegen elkaar moeten aan bord 1. De kampioen komt dan wel boven drijven of neemt één van beiden een bye op? Of krijgen we nog andere verrassingen in de laatste ronden?

Bird’s opening

Peter Vis schaakte sneller dan hij wandelde

Peter Vis verraste aan bord 16 met de Bird’s opening: f4. De verrassing zag je hier ook nog eens op de klok. Peter had bijna nog een uur op de klok toen Maarten Hartkoren al niet meer hoefde te noteren, omdat hij al onder de 5 minuten op de klok zat. Een slagveld op de klok en dan is er geen houden meer aan. En de bekende glimlach verscheen op het gezicht van Peter. De vis kwam boven water en vloog de wolken in!

Torens klem

Aan bord 12 verraste Bert Dobber Michiel de Ruiter door zijn aanpak van de torens. Eerst wist hij een toren van Michiel helemaal in te sluiten en toen moest Michiel hem wel afstaan tegen een paard en direct daarna dwong Bert hem tot een torenruil meteen gevolgd door een vork op pionnen. Michiel had toen opeens geen torens meer en stond duidelijk achter. Maar het duurde nog lang voor Bert het kon omzetten in winst: een echt slagveld.

Complex

De sensationeelste partij van ronde 4

Aan bord 3 werd één van de meest complexe partijen gespeeld. En op het laatste een waar slagveld waarbij de stukken je om de oren vlogen. Peter van den Bergh wist daar te winnen van Meinte Smink. Het ging mijn pet verre te boven met al die mogelijkheden van penningen, vorken, aftrekschaak, tussenschaak en pionnen die dreigden te promoveren en toch weer tegen werden gehouden. Dan is 90 minuten op de klok toch wel weinig ook al krijg je nog 15 seconden per zet extra. Meinte zal ook wel wat meer tijd gehad willen hebben schat ik zo in. Een partij om nog eens goed te analyseren.

De uitslag en de standen vind je op https://www.okdschaken.nl/ Daar kun je ook zien wie er in welke rating groep zit.

Simon Kadijk

Dit bericht is geplaatst in Verslagen OKD2023. Bookmark de permalink.

Geef een reactie