Leo Jansen draagt schaakerfenis over aan drie schaakvrienden

overdracht

Ton Slagboom, Hans Berrevoets en Jerry van Rekom

SLIEDRECHT – Leo Jansen (1928)  is de man achter de geboorte en eerste verspreiding van de schaakopening  `De Leeuw’, die tot buiten de landsgrenzen bekend is geraakt.  Het erelid van schaakclub Dordrecht en Schaakvereniging Sliedrecht heeft besloten om zijn schaakerfenis over te dragen aan drie schaakvrienden: Jerry van Rekom, Ton Slagboom en Hans Berrevoets.

“We vinden het een hele eer, dat Leo die voor zo’n grote betekenis is geweest voor de schaaksport, hiervoor heeft willen tekenen.  Jerry van Rekom, Ton Slagboom en ik vinden het ook een voorrecht, dat Leo deze stap heeft willen zetten in onze richting”, aldus woordvoerder Hans Berrevoets. Hij vindt dat de schaakerfenis van Leo Jansen een belangrijk middel is om de denksport toekomst bestendig te maken. “De schaaksport moet hard aan de weg blijven timmeren om als denksport, die levenslang mee gaat, zichtbaar te blijven.”

LJongsma1997

De uitreiking van de 1e druk in 1997

Op dinsdag 29 december jongstleden werd de overdracht een feit. De oud-rector zette als eerste zijn handtekening onder het overdrachtsdocument. “Ik ben ontzettend blij met deze stap. Mijn doel is altijd geweest om het schaken als wereldwijde sport toekomst bestendig te maken door de ontwikkeling van een opening, die door mensen van alle niveaus en alle leeftijden te spelen is”, zegt de bedenker van de oorspronkelijk Jansensysteem genoemde opening. In 1997 kwam in nauwe samenwerking met medeauteur Jerry van Rekom de eerste druk uit van `De Leeuw, hét zwarte wapen’. In 2009 kwam de vierde druk uit en inmiddels kent `De Leeuw’ ook twee Engelse edities, maar ook heeft `De Witte Leeuw’ het levenslicht gezien.

Onderwerp: Jerry en Leo Op het gebruik van deze foto zijn de geldende algemene voorwaarden van de Fotografenfederatie van toepassing. Geen openbaarmaking zonder voorafgaande toestemming van de maker, ook bij aanbieding door derden; bij openbaarmaking is naamsvermelding verplicht alsmede copyrightvergoeding verschuldigd. Fotografie Richard van Hoek Biezenhaak 4 3356 CR Papendrecht Tel. 078-6150687 Fax. 078-6156490 GSM 06-22927008 E-mail fotografie@rvanhoek.demon.nl Bank 35.30.80.659 BTW NR. 1810 16 953 B01 Lid NVJ/NVF

Beide auteurs (foto Richard van Hoek)

“Natuurlijk zijn we trots op dit resultaat”, geeft de oud-leerling van Jansen Jerry van Rekom aan: “Dat amateurs zo succesvol kunnen zijn met een schaakboek is natuurlijk ongekend, maar vooral de enorme positieve reacties van heel veel schakers van over de gehele wereld hebben ons goed gedaan.”

Ook schaakvriend Ton Slagboom, die zich vooral ingezet heeft om het systeem te promoten en uit te dragen, geeft aan dat het goed is dat de overdracht plaats heeft gevonden: “Zo blijft het levenswerk van Leo voortbestaan en kan de schaakwereld bekend blijven met het unieke systeem. Tevens kan het Leo een stukje rust geven.”

De overdracht betekent ook dat ‘De Leeuw’ voort zal blijven bestaan, zoals schaakpromotor Berrevoets als volgt aangeeft: “Ik had al levenslang met ‘De Leeuw’, maar nu zeker. In de komende jaren zullen we dan ook op gepaste wijze aandacht gaan geven aan enkele historische gebeurtenissen die met het systeem van Leo Jansen te maken hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld de datum van 14 januari 2017. Op die dag is het precies 50 jaar geleden dat Leo Jansen ‘zijn’ systeem voor het eerst speelde in Dordrecht. We gaan zeker wat doen met die datum en de plaats waar Leo Jansen ook tegen Jan Timman speelde, de partij die Cees Buddingh’ in het gedicht `Bij een vroegere partij van Jan Timman’ heeft verwerkt.”

Met de overdracht zal `De Leeuw’ dus voorlopig blijven brullen…

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie