Sliedrecht 3 wint met de hakken over de sloot

image1

De topborden met op de voorgrond Pieter Pons die wist te winnen

SLIEDRECHT – In de laatste thuiswedstrijd van het seizoen speelde het derde team van Sliedrecht een razend spannende wedstrijd tegen S.O. Rotterdam 3. Om mee te blijven doen in de top moest gewonnen worden en op voorhand leek dit ook mogelijk, maar gedurende de avond bleek dat de punt ook zomaar met Rotterdam mee hadden kunnen gaan.  Lees verder hoe een op voorhand relaxte avond veranderde in een spannend gevecht.

image2

Het team in actie

Relaxed? Ja eigenlijk wel.  Het derde had slechts 1 keer verloren en S.O. Rotterdam moet nog wel een puntje halen om niet te degraderen.  De openingen zagen er allemaal goed uit en na een uurtje schaken leken Pieter Pons en Jan Sulman al op weg naar een overwinning, terwijl op de andere borden niets aan de hand was.  Of het moet zijn dat William Gijsen (op bord 2) iets minder stond, maar dat was ook werkelijk het enige. Geen vuiltje aan de lucht. Makkelijke avond. Toch?

Allereerst kreeg William een remiseaanbod.  Hij keek nog even verder, maar eigenlijk was dit prima, want de andere borden stonden gewoon goed. Ook onze afscheidnemende Nico van Mourik (op bord 8) kreeg in een gelijkstaande stelling ditzelfde aanbod.  Hij schudde al gauw de tegenstander de hand en zo kwam een einde aan het korte lidmaatschap van onze Schaakvereniging.  Nico gaat verhuizen en gaat weer spelen bij zijn oude liefde Wassenaar.  Nico: vanaf deze plek, bedankt voor je bijdragen in het 3e, we zullen je missen!  Succes in Wassenaar!  Echter, binnen een minuut nadat Nico remise had gespeeld, sloeg het noodlot toe op bord 5 bij Jan Sulman.  In een prima stelling met een kwaliteit voor, maakte hij de verkeerde keuze. Het was een scherpe stelling en het was dus ook gelijk over. Toen William niet anders kon doen dan remise accepteren en ook Martijn Stoker (op bord 6) een tegenstander kreeg die op zetherhaling ging spelen stond het opeens 1,5-2,5.  Het werd onrustig.

image4

Supersub Jaap scoort opnieuw!

Uiteraard wisten de heren van Rotterdam op de overige borden niet hoe snel ze remise moesten gaan aanbieden.  Bij invaller Jaap Euser was het razend ingewikkeld op bord 7 tegen onze bekende vakantietoernooispeler Hans Koedam, en ook bij Kees Wessels op bord 3 was het onduidelijk.  Alleen Pieter had een voordeel en bij Joost (onze kopman) leek voorzichtig de zon te gaan schijnen.  Maar niet het moment om allerlei remisevoorstellen aan te nemen dus. De spanning nam toe.

image2

Ook Kees Wessels hield het hoofd koel

Ook bij de partij van Pieter Pons.  Okay, er was een kwaliteitsvoordeel, maar dan. De tegenstander wist alles nog keurig te dekken, pas in tijdnood ging het mis en gelukkig kon Pieter het punt bijschrijven.  De stand was weer gelijk.  Met nog 3 man achter de borden moesten dus 2 punten worden gescoord.  Net toen het gelijk stond, kwam kopman Joost dik in de problemen.  Met een stelling die met de zet steeds spannender werd, dacht Joost het voordeel te kunnen gaan uitnutten, maar verloor hij een stuk. De paniek bij alle supporters begon langzamerhand toe te slaan, want de stand werd nu 2,5-3,5.  Kees Wessels en Jaap Euser moesten dus winnen.  Druk op de borden dus.

Jaap wist langzamerhand stap voor stap voordeel te halen.  In het eindspel wist hij pionnetjes te rapen en af te ruilen naar een gunstig eindspel.  Intussen voerde Kees de druk op bij de tegenstander en met een onderschatte combinatie wist Kees mooi te winnen. Toen Jaap uiteindelijk ook de trekker overhaalde kwam de eindstand op de borden. 4,5-3,5. A narrow escape.

Op deze manier blijft het team meedoen in de top.  De laatste wedstrijd is tegen Spijkenisse (uiteraard uit).  Om er toch een soort thuiswedstrijd van te maken zijn de supportersbussen al geregeld, worden (as we speak) de spandoeken al gemaakt en gaan we tot op onze tanden gewapend naar de laatste wedstrijd toe. Die moet gewonnen worden om nog kans te maken op promotie.  Het zal niet makkelijk zijn, maar het is natuurlijk een mooie apotheose.

De combi-regeling is ook voor deze wedstrijd aanwezig.  Plaats in de bussen is te reserveren evenals een plek bij de nu al gewilde en legendarische afterparty.  Let erop dat de spandoeken niet groter zijn dan 3 bij 3, anders hangen ze straks over elkaar heen en dat zou jammer zijn.  Het team zal zelf uiteraard weer een stevig trainingskamp hebben, waarbij alle pers niet aanwezig kan en mag zijn.  Deze keer blijft de locatie dan ook geheim (ook voor de spelers) en wordt acquisitie op basis van dit verhaal ook niet op prijs gesteld.

Dit bericht is geplaatst in Extern, Sliedrecht 3. Bookmark de permalink.

Geef een reactie