Gele Leger wint ‘burenruzie’

Aan de start

SLIEDRECHT – Het gele leger heeft het seizoen goed afgesloten door met 6-2 te winnen van PASCAL 3. Met 7 punten uit 5 wedstrijden is een mooie tweede plaats in de poule behaald. Voor zover bekend, is het vijfde team van onze vereniging nog nooit zo hoog geëindigd! Dat verdient een uitgebreid verslag, inclusief uitstapje naar ‘de 50 euro van Jack’, dus ga er even voor zitten.

In de veldslag tegen PASCAL werd heftig gestreden door beide partijen, maar toch stonden sportiviteit en gezelligheid voorop. Met twee invallers (Tjerry voor Gerard en Leo voor Daniël) werd rond 20.15 uur begonnen aan de strijd. Nog niet aan alle borden, want Michiel was verlaat. Hij was zijn verstand (of was het zijn portemonnee?) vergeten en besloot halverwege om te keren.

Ook generaal Stoker was niet aanwezig. Tijdens zijn laatste verkenningstocht was hij zijn jas vergeten. Gedreven als hij is, heeft hij toch uren in de bosjes gelegen bij het denksportcentrum in Papendrecht. Uiteindelijk heeft de kou hem geveld, maar niet voordat hij nuttige tips had doorgeseind. Daarmee werd de basis gelegd voor de overwinning.

Luana sloeg weer toe

We beginnen het verslag met de ‘blitzkrieg’ op bord 7. Luc stuurde zijn strijdkrachten snel het open veld in. Zijn tegenstander deed hetzelfde, wat resulteerde in een korte, maar hevige strijd. Luc wist snel terrein te winnen en toen hij de laatste uitkijktoren van de tegenstander had neergehaald, hees deze de witte vlag. De 1-0 stond al op het bord voordat generaal Van Rekom zijn avondeten op had, een goed begin dus.

Het vervolg liet niet lang op zich wachten. De dappere strijdster Luana was op bord 2 gepositioneerd. Lange tijd werden evenveel verliezen geleden aan beide kanten. De strijd leek onbeslist te gaan eindigen, maar daar dacht Luana anders over. Zoals wel vaker dit seizoen blijft ze doorstrijden, hoe groot of hoe klein de kans op de overwinning ook is. Ook deze keer werd ze beloond. Door een gemeen schaakje wist ze een toren te winnen, waarna het direct voorbij was.

Kopman Martin won fraai

Kopman Martin heeft vooraf de tips van generaal Stoker goed doorgelezen. Hij zette al vroeg de aanval in, wat resulteerde in kwaliteitswinst. Achteraf bleek zijn tegenstander een goede kans gemist te hebben, maar ja, dan moet je het wel zien. Zoals het nu ging wist Martin onder toeziend oog van de plaatselijke VVD de buit vrij soepel binnen te halen.

De topscorer van het gele leger was tactisch neergezet op het staartbord. Tim liet weer zien waarom tegenstanders bang van hem zijn. Als zijn gele legertenue al geen angst aan jaagt, dan is het wel zijn instelling om altijd te willen winnen. Hij begon de harde strijd in de loopgraven en na wat verliezen over en weer kwamen de verborgen troepen van Tim stiekem tevoorschijn achter de linie van de tegenstander. Door het verrassingseffect leed de zwartspeler ernstige verliezen die hij ook niet meer te boven kwam. Hierdoor komt Tim op 3,5 uit 5, een score om trots op te zijn!

Met de winst van Tim is het eerste matchpunt binnen en lijkt een overwinning in de maak. Twee routiniers van Papendrecht begrijpen echter hoeveel er op het spel staat en gaan er nog eens goed voor zitten. Eén van deze partijen verdient toch wel extra aandacht gezien de gebeurtenissen.

De 50 euro van Jack
U zal wel denken, het is toch de 50 euro van Leo en niet van Jack? Dat was ook zo, tot deze wedstrijd. Jaren geleden speelde Leo Koppelaar tegen een ontketende Jack de Ruijter. Jack stond op winst, maar gezien de grote belangen kon Leo daar niet in berusten. Hij probeerde van alles, maar Jack gaf geen krimp. Na flink onderhandelen kwam uiteindelijk de beruchte 50 euro op tafel. Leo wist de partij op miraculeuze wijze te winnen. Velen vermoeden dat dit het eerste geval van matchfixing is geweest in de schaaksport, maar de FIDE heeft het nooit kunnen bewijzen. In de geheime archieven van Schaakvereniging Sliedrecht schijnt een opname te liggen van deze partij, gefilmd met de verborgen camera. Ook dit is een gerucht en is nooit geverifieerd door de FIDE.

De 50-europartij

Door een speling van het lot was onze bord 6 speler-student Daniël verhinderd. Leo was zijn vervanger en mocht opnieuw aantreden tegen… jawel, Jack! Tijd voor revanche moet hij gedacht hebben. Leo begon voortvarend en snoepte een centrumpion, een goed begin dus. Toen generaal Van Rekom 10 minuten later langs het bord liep, stond Jack opeens een stuk voor. Wat was daar gebeurd? In de rest van de partij gaf Jack Leo geen enkele kans meer. Hij hield zijn voorsprong vast en wist Leo harstikke mat te zetten!

Een geweldige partij, niets op af te dingen. Of toch wel? Later op de avond zat Don Leo met een lach op zijn gezicht een beetje scheef op zijn barkruk. Hoe kan iemand nog zo vrolijk zijn na alle hoeken van het bord te hebben gezien? Het antwoord kwam van Leo zelf: ‘Ik heb mijn 50 euro weer terug hoor!’.

Michiel verliest van 80-jarige Louis

Terug naar de wedstrijd, na het verlies van Leo staat het 4-1 voor Sliedrecht. Michiel speelde tegen de andere veteraan van PASCAL die niet voor één gat te vangen was: Louis Kemper. Het ging lange tijd gelijk op, beide legers bouwden zorgvuldig aan hun stellingen. De goedlachse aanstuurders van de troepen leken op een vredelievend gelijkspel aan te sturen. Michiel geloofde de goede intenties van Louis, maar deze sluwe vos was stiekem op zoek naar meer. In een moment van onoplettendheid bij Michiel, sloeg Louis toe en veroverde een toren. Einde partij en een 4-2 tussenstand.

Tjerry won netjes

Dat was het sein voor generaal Van Rekom om de laatste twee strijders toe te spreken. Een halfje is genoeg voor de winst, maar doorspelen mag uiteraard ook. Zowel Koos als Tjerry kozen ervoor om de duimschroeven verder aan te draaien. Wat een instelling!

Beide partijen gingen lang gelijk op, maar vanaf half 11 bleken de strijders in het gele leger de langere adem te hebben. Op aanraden van generaal Stoker hebben ze extra aan hun conditie gewerkt de afgelopen week. De overgebleven soldaten ploegden door de modder totdat het vermoeide vijandelijke leger steken liet vallen. Dit resulteerde in twee volle punten!

Daarmee wist het gele leger de sportieve ‘burenruzie’ te winnen met 6-2. De overwinning is terecht, maar is wel ruim uitgevallen. Met een tweede plek en vooral veel leuke wedstrijden is het seizoen meer dan geslaagd. De goede scores van Tim (3,5 uit 5), Luana (3 uit 5) en Daniël (2,5 uit 3) mogen niet onvermeld blijven. Hierbij willen we naast de basisspelers ook de invallers bedanken voor hun inzet. Op naar volgend seizoen!

Dit bericht is geplaatst in Sliedrecht 5. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord