Niels Mijnster kampioen van de Alblasserwaard 2018

De trotse kampioen

Voor het eerst in jaren is er weer eens een Sliedrechtse kampioen van de Alblasserwaard. In een volledig Sliedrechtse finale wist Niels Mijnster zijn team- en clubgenoot Wim Pool te verslaan.

Wim Pool was in zijn groep ongedeeld winnaar, terwijl Niels Mijnster in zijn groep gelijk eindigde met Arjan van der Leij (Messemaker 1847) en Jaco Vonk  (De Giessen en Linge), maar had een betere SB score zodat Mijnster in de finale mocht spelen.

In de finale ging het eerst gelijk op, maar halverwege ging Mijnster in de aanval en wist met een mooie combinatie het kampioenschap naar zich toe te trekken.

Maar liefst 56 deelnemers speelden dit jaar mee en de organisatie mag hiermee zeer content zijn, zeker gezien de overvolle schaak-agenda’s op de zaterdag. De spelers kwamen uit alle windstreken. Niet alleen uit Nederland, maar zelfs uit Makassar (Indonesie).

Uiteraard was er een grote afvaardiging van de organiserende vereniging Sliedrecht, maar ook van de overige regionale verenigingen waren er veel spelers, wat aangeeft dat de schaaksport echt leeft in de Drechtstreek.

Zoals vermeld wist Wim Pool hoofdgroep A te winnen. Verdedigend kampioen en veelvuldig winnaar Jan Jaap Janse kwam er dit jaar niet aan te pas, Al in de eerste twee rondes kreeg hij een nul om zijn oren en was meteen kansloos. De verrassing in deze groep was Hans van Calmthout (Shah Mata) die met de laagste rating was ingedeeld, maar toch met 4,5 punt de gedeelde 2e plaats innam, samen met Arjan Kreukniet (Aquoy).

HOOFDGROEP A pnt
1 Wim Pool 5
2 Hans van Calmthout 4,5
3 Arjan Kreukniet 4,5
4 Robert van Rekom 4
5 Jan Jaap Janse 4
6 Hans Klein 3,5
7 Andrew Mensing 1,5
8 Joost Stoker 1

 

In hoofdgroep B was de spanning om te snijden. Niels Mijster, Jaco Vonk en Arjan van der Leij bleven gelijk opgaan en verloren alleen punten aan elkaar, zodat SB punten de eindstand moesten beslissen.

HOOFDGROEP B pnt
1 Niels Mijnster 5,5
2 Arjan van der Leij 5,5
3 Jaco Vonk 5,5
4 Jerry van Rekom 3,5
5 Johan van der Griend 3
6 Kees van Toor 2,5
7 Kees Brinkman 2
8 Peter van Veen 0,5

 

In groep 1 was Dick van der Pluijm (Shah Mata) op rating de te kloppen man. Rick Jelier (SC Dordrecht) hield echter goed stand en alleen zijn verlies tegen Van der Pluijm zorgde ervoor dat Jelier geen groepswinnaar werd.

GROEP 1 pnt
1 Dick van der Pluijm 5
2 Rick Jelier 5
3 Willem Kuiper 4
4 David Berendsen 4
5 Benjamin Boers 4
6 Jan Sulman 3
7 Theo Huijzer 2
8 Ral Simon 1

 

In groep 2 was het vooral oud tegen jong. Jurgen de Haan (Sliedrecht) wist met 5,5 punt de groep te winnen, maar zag vooral jeugdspeelster Dana Verheij goed volgen. Ondanks haar jeugdige leeftijd wist Dana toch 4,5 punt bijeen te sprokkelen tegen veel geroutineerde spelers.

GROEP 2 pnt
1 Jurgen de Haan 5,5
2 Otto van Haren 5
3 Martijn Stoker 4,5
4 Dana Verheij 4,5
5 Bert Dobber 3
6 Hans Schreuder 2,5
7 Han Everaars 2
8 Luana Mensing 1

 

In groep 3 ging de winst zelfs naar een jeugdspeler. Sybe de Oude (SSV Klim-op) verloor alleen van Wim Bergers en had maar liefst 2 punten voorsprong op de nummer 2.

GROEP 3 pnt
1 Sybe de Oude 6
2 Minas Avedissian 4
3 Michael Bijkerk 3,5
4 Herman Stakenburg 3,5
5 Alan Bakija 3
6 Johan Knijff 3
7 Peter Dekker 2,5
8 Wim Bergers 2,5

 

André van Dieën ging in groep 4 helemaal los en werd ongeslagen winnaar met 6,5 punt. De enige dame in het gezelschap wist met 4,5 punt een keurige 2e plaats in te nemen.

GROEP 4 pnt
1 André van Dieën 6,5
2 Francijna Wijnhoven 4,5
3 Jaap Bonninga 4,5
4 Henri Hartog 4
5 Sami Al-yasin 3,5
6 Hans Boersma 3,5
7 Jelle Bottema 1
8 Roel Jongenelen 0,5

 

Groep 5, de gezelligste groep van het toernooi, werd een prooi voor Marcel Klein, die ook ongeslagen wist te winnen. Hij gaf alleen een halfje toe aan Leo Koppelaar. De pas 60 geworden Jack de Ruijter speelde een voor zijn doen matig toernooi en ook de winnaar van vorig jaar, Ben van Bloppoel, kon deze keer geen potten breken.

GROEP 5 pnt
1 Marcel Klein 6,5
2 Henk Barends 5
3 Leo Koppelaar 4,5
4 Ferhat Erdogan 4
5 Ger Schraa 3
6 Jack de Ruijter 2
7 Mark van Hulst 2
8 Ben van Bloppoel 1

 

Wit geeft mat in 2 zetten

Uiteraard kon er dit jaar ook weer een prijs worden gewonnen met het oplossen van een schaakprobleem. Henk Prins had weer een extra moeilijke gecomponeerd en bij de vele oplossingen zaten slechts enkele goede.Drie deelnemers die de juiste zet hadden gevonden mogen volgend jaar gratis meedoen aan het volgende toernooi.

(oplossing onderaan dit bericht)

 

 

 

Bij de prijsuitreiking mocht iedereen wat uitzoeken van de rijkgevulde prijzentafel. De dames achter de bar werden uiteraard ook beloond voor hun inzet en zo kon een ieder tevreden huiswaarts keren.

 

De datum voor de 39e editie zal binnenkort worden bekend gemaakt en de organisatie hoopt dan op minimaal een zelfde aantal deelnemers.

 

 

Oplossing schaakprobleem Henk Prins:

Verleidingen:

  1. Pf6? dreigt 2. Te5#, maar 1. … Pfd4!
  2. Pf2? dreigt 2. Te5#, maar 1. … Pcd4!

Oplossing:

  1. Pxc3!! dreigt 2. Te5#
  2. … Pfd4 2. Pxd1#
  3. … Pcd4 2. Pd5#
  4. … Kd4 2. Txc4#
Dit bericht is geplaatst in Alblasserwaardtoernooi. Bookmark de permalink.

Geef een reactie