“Geboren om te schaken (in Overschie)”

Supertalent Dana

OVERSCHIE – Bij uitwedstrijden is het altijd weer afwachten waar je terechtkomt.  Veel spelers hebben al aardig wat locaties in de regio gezien.  De ene keer in een verenigingsgebouw, de andere keer in een sporthal. Soms zijn de locaties wat meer bijzonder.  Een oude school of een bouwvallige keet waar het bijna niet warm wordt. Elke keer weer wat anders.  Schaakvereniging Overschie heeft het andere uiterste.  In het midden van Overschie staat de Grote Kerk.  Een mooi statig (en vooral groot) kerkgebouw.  Daar verwacht je normaal gesproken geen schaakvereniging, maar Overschie speelt er toch echt.

En op een donkere vrijdagavond verzamelde het RSB1 team zich in die kerk om de wedstrijd tegen Overschie te spelen.  Niet geheel compleet, want Jurgen de Haan en Pieter Pons hadden andere (Valentijn?) verplichtingen.  We gaan er dan ook vanuit dat zij met hun partners een mooie avond hebben, maar de teamleider moest op zoek naar vervanging.  Gelukkig staan er altijd schakers klaar om in te vallen in dit sterrenensemble, en na zijn vorige geslaagde invalbeurt wist als eerste Adrian Mensing niet hoe snel hij “ja”  moest zeggen toen de vraag kwam.  Waarom hij zo snel “ja”  zei, bleek pas toen een groot deel van het team in de kerk aangekomen was.  Adrian liet weten “geboren te zijn om te schaken in Overschie”.  Kijk…. Dat zien we graag. Commitment om met het mes tussen de tanden te spelen.  De tweede invaller was Dana Verheij.  Deze jongedame groeit als een speer en de rating schiet omhoog.  Een terechte invalbeurt in dit jeugdig team, waar zelfs Willem Kuiper jeugdig uit te startblokken schoot om weer 1 van zijn befaamde openingen te gaan spelen.

Vooraf was 1 ding duidelijk.  Winnen!  En niet zomaar winnen!  Door het gelijke spel tegen CSV gaan wellicht bordpunten tellen en die moesten dus verzameld worden.  Vooraf werd al met de chauffeurs onderhandelt over een score die recht zou doen aan een bezoek aan Mc Donalds.  Dat heb je met al die jeugdige spelers.  Gedreven door kipnuggets en Big Macs.  Maar goed, dan moest er natuurlijk wel eerst gespeeld worden.

Supersub Adrian

Om 20:10 kwam Willem als laatste binnen en kon de wedstrijd beginnen. En het duurde even voordat er wat tekening in de strijd kwam.  Rond 10 uur kwamen er zelfs wat donkere wolken boven het team van Sliedrecht te hangen, want het zag er allemaal wel erg onduidelijk uit.  Nergens groot voordeel, maar eerder wat nadeeltjes bij Willem Kuiper en William Gijsen.  Peter van den Bergh verbruikte veel tijd, terwijl de tegenstander van Jorik Klein alles aan het afruilen was.  Gelukkig was het invaller Adrian Mensing die de ban brak.  Een mooie stelling en een tegenstander die in tijdnood was zorgde voor het eerste punt. Weer een prima invalbeurt.

Op bord 8 was Willem Kuiper weer eens stevig aan het aan Kuiperen.  Een voordeel leek om te slaan in een nadeel en toen Willem zijn dame moest geven voor 2 stukken begon het er slecht uit te zien.  Maar uiteindelijk deed zijn tegenstander een remiseaanbod wat Willem niet kon weigeren.  Kort daarna wist ook Niels Mijnster het grote ratingverschil om te zetten in een punt en kwam Sliedrecht met 2,5-0,5 voor.

Daarna begon het remises te regenen.  Jorik Klein had een klein voordeeltje, maar zag dit door het afruilen van zijn tegenstander verdwijnen in remise.  Ook Peter van den Bergh kon in hevige tijdnood niet anders doen dan remise aannemen, terwijl William zijn stelling wel wist te verbeteren, maar niet kon winnen.  4-2 dus en in ieder geval een punt, maar dit was niet genoeg.  Tobias Dekker en Dana Verheij zaten nog te schaken. 

Dana had een goede stelling maar moest oppassen en Tobias vocht voor remise. Ondanks dat zijn tegenstander wist dat hij moest winnen om kans op resultaat te blijven houden, wist Tobias met krachtig spel remise te spelen.  Op hetzelfde moment zette Dana (met een shirt aan waarop stond “Born to play Chess”) de definitieve aanval in en dit mooi winnend af te sluiten.

Een 5,5-2,5 overwinning dus, waar zelfs Overschie mee kon leven. En natuurlijk neemt RSB1 de punten mee naar huis, maar de manier waarop? Mac Donalds heeft in ieder geval geen omzet gehad.  De volgende wedstrijd is de kraker tegen Erasmus.  Zoals het er nu uitziet compleet, dus daar gaat de beslissing vallen.

Dit bericht is geplaatst in Sliedrecht 3. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord