Sliedrecht 3 wint van Onésimus 2

Willem wist een mooie partij winnend af te sluiten

SLIEDRECHT – Het derde team van Schaakvereniging Sliedrecht blijft in de race voor het kampioenschap van klasse 2b in de RSB competitie.  Met een 5,5-2,5 overwinning werd de 4e zege van het seizoen geboekt maar werd onvoldoende aan het bordpuntensaldo gewerkt.  Het wordt bovenin erg spannend tenslotte.  De basis van de overwinning werd gelegd door Willem Kuiper die een mooie partij (uit 1 stuk) wist te winnen.Inmiddels zijn we al over de helft van de competitie en was het na 4 ronden in poule 2b van de RSB competitie erg spannend.  Door ons verlies tegen De Pionier stonden er 4 teams met 6 punten aan de leiding en aangezien wij de andere 3 al hebben gehad, zouden bordpunten ook nog wel eens belangrijk kunnen zijn.

Invaller Kees

Zo vlak voor de kerst werd er dus verloren, maar het mooie van Sliedrecht 3 is dat de knop daarna gelijk om was en er al vooruitgekeken werd naar de wedstrijd tegen Onésimus. De teamleider leek de spelers zelfs te moeten afremmen, want ze stonden te trappelen om in De Havik weer achter de borden te kruipen.  Dat wil zeggen, bijna iedereen.  Want Pieter Pons en Jurgen de Haan hadden andere verplichtingen.  Waar Martijn Stoker in de kerstvakantie weer begonnen is met stap 1 en de afgelopen week nog wat eindspelen met Peter Vis door heeft genomen (mat in 1) en Joost Stoker vol zelfvertrouwen (maar nog wel met een kater vanwege de verjaardag van zijn vriendin) achter zijn bord kroop, zat Jurgen ergens in Duitsland….. tja… prioriteiten…..

Sulman en Wessels

Gelukkig is er een ijzersterke reservebank en vlogen Kees van der Does en Henk van der Hoek in.  Ook het intellectuele duo Sulman & Wessels waren weer aanwezig, terwijl Floris Verweij en Willem Kuiper tegen alle verwachtingen in al achter de borden zaten, voordat de wedstrijd begonnen was.  De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Alle ingrediënten voor een succesvolle avond waren aanwezig.

Maar goed….. dat is natuurlijk de theorie.  De praktijk is zoals zo vaak weer anders.  En waar de teamleider uiteraard van te voren zijn volste vertrouwen in het team uitspreekt, moet het achter de borden gebeuren.  Op bord 1 is Floris de laatste weken aan een opvallend fenomeen bezig.  In enkele interne wedstrijden kwam hij niet in tijd achter te staan en zelfs niet in tijdnood.  De verwachting was dat hij dit in deze wedstrijd ook ging uitproberen.  Maar helaas, na 14 zetten stond hij al ruim 40 minuten in tijd achter.  Willem Kuiper is de man van de spectaculaire openingen, maar ondanks dat zijn tegenstander al in de opening de weg kwijt leek, was er nog weinig spannends op het bord aan de hand.  Op bord 5 leek Kees van der Does een mooie aanval te hebben, maar aan het eind van die aanval stond hij wel een stuk achter.  Gelukkig werd dit feit direct geneutraliseerd door het feit dat Kees Wessels op bord 3 een stuk won.

Om kwart voor 11 trokken donkere wolken boven de Havik.  Op bord 1 verloor Floris in tijdnood een paar pionnen en de stelling van Henk van der Hoek op bord 6 zag er ook niet best uit.  Henk zat te vertellen dat hij een korte nacht had gehad.  Voor Giessen/Linge de avond ervoor in Utrecht geschaakt.  En dan pas om 4 uur thuis.  Henk mompelde nog wat over een auto met een lege accu en wachten op de ANWB, maar Utrecht is natuurlijk ook wel gezellig.  Tegen 11 uur scoorde het derde team wel de eerste overwinning.  Willem Kuiper had een mooie stelling en een pion die kon doorlopen.  Ook Kees Wessels boekte niet lang daarna een solide overwinning, maar tegelijkertijd moest invaller Kees van der Does zijn koning omleggen.  Hij had een fantastische stelling, maar toen hij 1 ding over het hoofd zag, verloor hij een stuk.  2-1 dus.

Floris ” Houdini” Verweij wint (uiteraard) in tijdnood

Vanuit een matige stelling maakte “Houdini” Floris een mooie comeback.  Met een mooie combinatie wist hij de partij naar zich toe te trekken, wat voor Martijn het sein was om in een gelijke stelling remise aan te nemen.  Ook Henk van der Hoek knokte zich naar remise en zo werd het 4-2.

Op het verlossende winnende punt moest vervolgens wel even worden gewacht.  Jan Sulman en Joost Stoker speelden zetten waarvan de stuurlui aan de wal gruwden. Gelukkig waren die stuurlui het schaakspel niet helemaal machtig, want Jan Sulman wist uiteindelijk mooi te winnen en de winst binnen te slepen.

Joost Stoker leek op de winst af te stevenen, maar kon de winnende voortzetting niet vinden en moest uiteindelijk berusten in remise.  5,5 punt dus.  Het gaat de komende twee ronden nog spannend worden.

PS: Naaste concurrent De Pionier 1 verspeelt punt bij Fianchetto 2, de volgende tegenstander van het derde team.

Dit bericht is geplaatst in Sliedrecht 3. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord