Collectieve offday zorgt voor slechte start Sliedrecht 1

Teamleider Robert pakte een halfje

SLIEDRECHT – Op zaterdag 28 september werd het nieuwe KNSB-seizoen afgetrapt in De Havik. Sliedrecht 1, Sliedrecht 2 en De Giessen en Linge 1 speelden alle drie thuis, waardoor het een gezellig drukke bedoening was. Sliedrecht 1 speelde tegen Landau Axel 1, een degradant uit de 2e klasse. Veel spelers haalden hun niveau niet en de 5-3 nederlaag was dan ook terecht.

Ten opzichte van vorig  seizoen is het team op twee plaatsen gewijzigd. Floris Verweij is gestopt en vervangen door Martijn Stoker. Teunis den Rooijen is van plek gewisseld met Hans Klein, de topscoorder van het 2e team van vorig seizoen. Daarnaast is er ook een teamleiderswissel: Joost Stoker is zelf KNSB gaan spelen in Sliedrecht 2 en kan daardoor geen teamleider van het 1e meer zijn. Martijn Stoker en Robert van Rekom zullen dit seizoen als playing-captains optreden.

Kopman Niels kende al snel kopzorgen

Onze kopman Niels Mijnster heeft de laatste maanden veel gespeeld en heeft de 2200-barrière doorbroken. De verwachtingen waren hoog, maar helaas kon hij het nog niet waarmaken. Na een lange theoretische variant had wit een klein plusje. Niels verdedigde zich lang en goed, maar in de laatste minuten bleek het openingsvoordeeltje toch genoeg voor de winst.

Op bord twee speelde William Gijsen een leuke en ingewikkelde partij. Hij won ergens een kwaliteit, maar dat was niet per se beter voor hem. Door zijn tijdsvoordeel speelde zijn tegenstander af en toe een onnauwkeurige zet, waardoor William zijn stelling kon uitbouwen naar winst.

Superinvaller Peter van den Bergh verving de afwezige Wim Pool. Peter kwam geen moment in de partij en liep tegen een goed voorbereide tegenstander aan. Toen de tegenstander eenmaal uit de theorie was, had hij een vrijwel gewonnen stelling bereikt en een groot voordeel op de klok. Het uitspelen bleek lastiger dan gedacht, want Peter kwam steeds minder verloren te staan doordat zijn tegenstander het juiste plan niet wist te vinden. Uiteindelijk werd hier tactisch remise aangeboden, wat niet geweigerd kon worden door Peter.

Op bord 4 speelde de eerste playing-captain Robert van Rekom. Hij experimenteerde met een nieuwe opening en ondanks dat hij niet helemaal tevreden was, kwam hij toch met een comfortabel positioneel voordeeltje de opening uit. Hij probeerde zijn stelling zonder al te veel risico te verbeteren. Dat bleek niet genoeg voor de winst, omdat zijn tegenstander goed verdedigde en af wist te wikkelen naar een potremise toreneindspel.

Arjan offerde gedurfd

Arjan van der Leij speelde een hele rare partij op bord 5. Hij kwam goed uit de opening en ging toen een riskante variant in. Wellicht zag hij iets over het hoofd, want daar kwam hij slechter uit. Een eindspel met een kwaliteit minder resteerde. Hoe dit door beiden werd uitgespeeld, was voor velen onnavolgbaar. Het resultaat was een nul voor Arjan.

Hans Klein speelde een tactisch ingewikkelde partij. Dat verliep niet helemaal volgens plan, want hij eindigde met een pion achterstand en geen compensatie. Net toen hij tegenkansen begon te creëren, ging hij jammerlijk door zijn vlag. Hij zal de overige partijen moeten winnen om zijn score van vorig jaar te evenaren.

Voor het eerst (?) in hun schaakcarrière spelen opa Hans en kleinzoon Jorik in hetzelfde team. Deze wedstrijd zaten ze nog naast elkaar ook. Jorik was duidelijk in betere doen dan zijn opa en wist de winst vrij soepel binnen te halen tegen een jonge invaller. Een foutje in de opening kostte hem materiaal, waarna Jorik het sterk uitspeelde.

Mede-teamleider Martijn knokte maar verloor

Op bord 8 maakte de andere playing-captain Martijn Stoker zijn debuut als basisspeler van het 1e team. Martijn speelt al jaren sterker dan zijn rating doet vermoeden, maar dat hij dit seizoen flink aan de bak moet is een zekerheid. Martijn begon goed en kwam zonder problemen uit de opening. In een gelijk opgaand middenspel wist zijn tegenstander een gedekte vrijpion te creëren. Martijn hield de stelling lang gesloten, maar in tijdnood ging er toch iets mis en werd de druk te groot. Niet het debuut waar hij op had gehoopt, maar zijn spel geeft vertrouwen voor de volgende wedstrijd.

Een valse start dus voor het eerste team. De nederlaag was niet verwacht, maar wel terecht vanwege het vertoonde spel. We zullen er alles aan moeten doen om nog een rol van betekenis te gaan spellen in klasse 3G. Laten we daar de volgende wedstrijd uit in Delft mee beginnen. Zowel het 1e als het 2e spelen daar tegelijk een uitwedstrijd.

Dit bericht is geplaatst in Sliedrecht 1. Bookmark de permalink.

Geef een reactie