Vijfde team knokt zich naar eerste punt en bitterballen

Drukte aan de start

SLIEDRECHT – Na een valse start in de RSB competitie in september is het 3e RSB team van Sliedrecht er afgelopen week in geslaagd het eerste punt te pakken. En dit ging niet zonder slag of stoot! Lang pakte de spreekwoordelijke donkere wolken zich samen boven een uitpuilende Havik. Echter ineens keerde het tij en brak de zon door! Daarna ontstond een felle regenbui, vergezeld van een koudefront wat een dichte mist op de borden veroorzaakte. Ook deze mist klaarde op en wat bleek? Een prachtige regenboog als resultaat. Zon en regen, soms zit het mee, meestal zit het tegen.

Voorafgaand aan de wedstrijd had de altijd optimistische teamleider, Leo K., de tegenstander grondig bestudeerd. Op basis hiervan werd de eigen bordindeling opgesteld en de goede hoop uitgesproken om het verlies van de vorige wedstrijd te compenseren. Alle teamleden waren aanwezig, alleen Tim moest zich laten vervangen door Ferhat vanwege de onbegrijpelijke (en onfatsoenlijke) reden dat hij school belangrijker vindt dan een potje schaken. Ook de tegenstander was vroeg aanwezig zodat mooi op tijd gestart kon worden met ‘de kraker van de maand!’

Allereerst een kleine beschouwing van de tegenstander (WSV-2). Diverse stemmen beweren dat WSV oorspronkelijk stond voor: “Wij Schaken Vriendelijk”, maar al lezend blijkt dat deze sympathieke tegenstanders naast vriendelijke schakers afkomstig blijken uit Waddinxveen (Waddinxveense Schaak Vereniging), een dorp ontstaan uit de 13e eeuw vanuit veenontginning. Uw verslaggever hoort u, als trouwe lezer, al smullen van de ontstaansgeschiedenis en de combinatie met schaken. Laten we deze lijn eens doortrekken naar de spelers en hun spel!

Koos won sneller dan er koffie was

Bij aanvang van de wedstrijd, na een ferme toespraak van Don Leo, bleek dat de stand gelijk was; 0-0. Dit is normaliter het moment voor het eerste bakje koffie, even stiekem de ogen toesluiten en langzaam wegsudderen in het strijdgewoel van klasse 3A van de RSB. Helaas, helaas,  Koos van den Berg gooide op bord 6 roet in het eten. Al na 12 zetten (in minder dan 8 minuten) was de tegenstander door hem ingemaakt, opgerold, uitgeknepen en verslagen. Een ongelofelijke presentatie. Maar ja, wat wil je immers met zo’n achternaam! Onze Koos staat zijn mannetje en is in klasse 3A ongeslagen en koploper met 2 uit 2. Typisch iemand van wie je kunt zeggen; hij komt ‘van den Berg’! Hulde. Overigens heeft Koos direct beloofd deze bijzondere opening te willen demonstreren voor belangstellenden die ook vroeg naar huis willen met een overwinning op zak.

Ferhat maakte zijn debuut in het Dreamteam

Je zou verwachten na deze voortreffelijke start dat de andere borden dit voorbeeld zouden volgen. Niets is echter minder waar, er wordt gezwoegd, gezwegen en getwijfeld. Ferhat Erdogan op bord 4 is de eerstvolgende waar de strijd gestreden is. Na een goede opening moet hij steeds meer achteruit en verliest uiteindelijk met een fraaie matzet. Helaas is dit niets voor Ferhat, wiens naam (zoals ongetwijfeld bekend) immers betekent; ‘gelukkig of opgetogen’. Gelukkig was hij deze avond echter niet, wel opgetogen met zijn debuut in dit roemrijke sterrenteam.  We tellen de tussenstand op 1-1.

Na een tijdje spelen is de wedstrijd van Martin de Beer op bord 5 ineens over (en uit). Na een mindere opening waarin Martin niet kan rokeren gaf hij een stuk weg zodat verder spelen weinig zin had. Veel is al gezegd over zijn achternaam, maar weinigen weten dat zijn voornaam afkomstig is van het Latijn voor ‘Martinus’. Over Martinus is al veel geschreven en gezegd (met name dr. (mar)Tinus uit Woerkum) en heeft meerdere betekenissen als ‘man’, ‘ik strijd’ en ‘van Mars’. Helaas in dit geval ging Martin strijdend als man ten onder, wellicht is het eten van een Mars een goede aanrader?

De Sliedrechtse topborden wonnen

Arco van Houwelingen speelt op bord 2 een hele goede wedstrijd. Al vrij snel in de wedstrijd weet hij vroeg een kwaliteit te winnen en door veel denk,- en rekenwerk deze ook weer te verliezen. Zoals zijn achternaam echter al aangeeft (het dorp ‘Houwelingen’ was ooit een dorp in de Biesbosch, maar verloren gegaan met de St. Elizabethsvloed in 1421) leek hiermee de wedstrijd ook gelopen en te verzanden in remise. Zoals het een goede ‘van Houwelingen’ betreft (de oorspronkelijke bewoners van het dorp Houwelingen zijn bijna allemaal in het jaar van de rampspoed gaan wonen in Hardinxveld) wist ook Arco de rampspoed om te draaien tot winst. Via een mooie paardenvork pakte hij de toren van de tegenstander waarna direct werd opgegeven. Hulde aan Hardinxveld!

Johan speelde sterk in de laatste minuten

Met een tussenstand van 2-2 richten we de blik op bord 8. Hier speelt Johan Gijsen een bijzondere wedstrijd. Zoals gebruikelijk speelt Johan het beste onder tijdsdruk wat in ieder geval ten koste gaat van de gemoedstoestand van de omstanders. Het grootste deel van de partij speelde Johan onder de 5 minuten. Hij startte de partij met mooi aanvallend spel en kreeg een belangrijk cadeau van de tegenstander toen deze partijwinst niet benutte met een batterij van loper en dame op A2. Typerend voor de naam Gijsen, die immers een beroemd Bisschop in Nederland is. En laat nu net de ‘bishop’ de Engelse term voor ‘loper’ zijn, en zie daar… het bruggetje is gelegd.  Al met al, na dit cadeau wist Johan met uitstekend spel en gedurfde aanval remise te behalen. 2,5-2,5!

Kopman Jaap gaf het goede voorbeeld

Van bord 8 naar bord 1 is een kleine stap. Hier speelt Jaap Euser een puike wedstrijd. Na ingewikkeld spel waarbij pas na ruim één uur spelen het eerste pionnetje wordt geslagen weet hij de wedstrijd langzaam maar zeker om te buigen in zijn voordeel. Hiervoor moet hij wel tot het uiterste stand houden en voor de volle winst gaan. Op de resterende borden (7 en 3) staat Sliedrecht er bar slecht voor. Winst is nodig en dat kun je Jaap toevertrouwen. Hij heeft immers niet voor niets deze achternaam! De naam Euser is waarschijnlijk afgeleid van het Duitse Öser wat verklaard wordt met ‘leeg maken’. En dat gebeurde op het bord. Vakje na vakje schoof Jaap het bord van de tegenstander leeg, zodat na een lange en inspannende zit de winst werd gegrepen. 3,5 – 2,5! Op z’n Duits: Jaap schaffe das!

Dan naar een bord waar opnieuw iemand met de naam van den Berg actief is, ditmaal Michiel op bord 7. Michiel heeft bijna de langste partij van de avond en kwam redelijk goed uit de opening. Volgens de omstanders was winst mogelijk door een combinatie van dubbele torenaanval met loper ondersteuning, maar werd dit helaas niet gezien. Uiteindelijk resulteerde een avond zwoegen op het bord dat – waar zijn naamgenoot ‘den Berg’ opging – hij helaas ‘van den Berg’ afging. Goed gestreden en lang volgehouden in een hopeloze stelling. De tussenstand is weer gelijk 3,5 – 3,5.

Henk redde het punt

Nog 1 bord te gaan, het bord waar de eerste uren een ingewikkelde stelling zich aftekent maar Henk van der Hoek na een tijd spelen een kwaliteit voorkomt. Helaas weet hij deze ook weer in te leveren en zorgt druk van de tegenstander er voor dat hij bijna ‘het hoekje omgaat’. Henk zou echter Henk niet zijn als hij (met de tussenstand in zijn achterhoofd) toch ergens weer een hoekje en gaatje weet te vinden waar hij doorheen kan sluipen. Via omwegen krijgen beide spelers nog een pion aan de overkant en weet Henk zijn tegenstander ‘te hoeken’ door eeuwig schaak te geven. Een prachtig besluit van een bewogen avond: 4-4.

Na een avond vol herinneringen, strijd, en een mooi punt is het goed om nog stil te staan bij de laatste bijzonderheid van de bewogen avond. Juist de teamleider Leo Koppelaar verdient het dan ook om in het zonnetje gezet te worden. Niet voor niets betekent zijn naam; ‘het koppelen van mensen aan elkaar’. Het maakt Leo dan ook niet uit of het gaat over het schaakbord of over andere zaken. Zo was het Leo die als eerste in de rij stond om de jarige barvrouw Anita te feliciteren onder de heugelijke liederen van Johnny Cash. Een bijzondere manier om mensen aan elkaar te koppelen, maar na dit eerste punt wordt hem vele dingen vergeven!

Een gelijkspel smaakt goed, bitterballen smaken beter, maar we gaan voor de smaak van de overwinning! Op naar ronde 3 in november!

Dit bericht is geplaatst in Sliedrecht 5. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord