Nipt verlies voor vierde team in streekderby

Stichtelijk schaak in de kapel

DORDRECHT – Dinsdag 18 februari speelde het 2e RSB-team van Sliedrecht de uitwedstrijd tegen De Willige Dame 1. Besloten werd om extra vroeg te vertrekken in verband met de hectiek rondom de afgesloten N3. Dat bleek geen verkeerde keuze te zijn. De gereserveerde 3 kwartier waren hard nodig om van A naar B te reizen.

Aangekomen bij de nieuwe speellocatie van De Willige Dame – de statige Trinitatiskapel- bleken Dordtenaar Dobber, Tjerry Trein en dames Dana en Luana al aanwezig te zijn. Spelers Frank Stoute en Peter Vis ontbraken in de selectie. Eerstgenoemde vermaakte zich nog altijd uitstekend in Florida, terwijl laatstgenoemde tijdens de warming up geblesseerd raakte met griepverschijnselen. Om het ontstane gat te vullen, besloot non-playing captain Jaap zelf de handen uit de mouwen te steken achter het schaakbord.

De speelzaal bleek in de kerk te zijn. De borden met stukken stonden opgesteld tussen kansel en kerkstoelen. Een bijzondere ervaring. Het kan verkeren. Waar de Lutherse kapel in het verleden als turfopslagplaats diende, bood het nu een veilig onderkomen voor een stel schakers.

Nadat het startsein werd gegeven, bleef het geruime tijd rustig op de borden. Kennelijk had de speellocatie een kalmerende invloed op de bovenkamers. Over het algemeen ging het spel gelijk op tussen de Sliedrechters en de Dordtse buren.

Henk kon het niet bolwerken

Opeens verscheen een Sliedrechtse supporter in de speelzaal. Niemand minder dan Joost Stoker had de moeite genomen om zijn clubgenoten een hart onder de riem te steken. Joost mag weten of het alibi klopt, maar zo’n verrassingsbezoek valt altijd in de smaak bij het vierde team.

Terug naar de partijen. Henk Prins op bord 2 kon het niet bolwerken tegen zijn opponent en moest de koning omleggen. Enige tijd later moest ook Bert Dobber capituleren na een verkeerde zet gedaan te hebben. De achterstand was een gegeven voor Sliedrecht.

Kees voelde zich thuis in de kerk…

Gelukkig duurde het niet lang of Tjerry Hut zette er wat moois tegenover. Na de vorige wedstrijd had hij beterschap beloofd. Had hij dan toch de studieboeken ingeruild voor schaakboeken? Het leek er in elke geval wel op, want Tjerry wist zijn partij vakkundig te winnen. En even later won ook Kees van der Does zijn partij. Met (opnieuw) veel mazzel, dat wel. De stand was weer gelijk.

Daarna ontving Yaro van Beest een remiseaanbod van een tegenstander van kaliber. Het leek verstandig dit aanbod te accepteren, zodat Yaro geen risico nam. Met dit resultaat bewees Yaro opnieuw zijn reputatie van sterk spel tegen sterke tegenstanders.

Ook de partij van Jaap Euser eindigde in remise. Hoewel de stelling van Jaap in het eindspel iets positiever oogde dan die van de tegenstander, was de klok sterk in zijn nadeel, zodat ook hier besloten werd geen risico te nemen.

Dana redde het net niet

De partijen van Dana Verheij en Luana Mensing leken in een snelle oogopslag beiden af te stevenen op remise. Een matchpunt zou mooi zijn, omdat De Willige Dame met die uitslag onder Sliedrecht zou blijven op de ranglijst. Er werd dan ook hard gestreden door de meiden van Sliedrecht. De tegenstand was echter niet mis. Dana speelde tegen een tegenstander met een ELO van boven de 2000 en ook Luana had een op papier sterkere tegenstander. Het lukte Luana knap remise te houden. Bij Dana liep het jammer genoeg uit op een nederlaag. Nadat haar koning in het eindspel werd afgesneden, kon de vrijpion van de tegenstander zonder al te veel hindernissen naar de overkant lopen.

Een nipt verlies voor de Sliedrechters: 4.5 – 3.5 verlies. Gezien het krachtsverschil geen verkeerde uitslag, al doet het altijd een beetje pijn als je zo dicht naast de matchpunten grijpt. Maar het vierde team geeft de moed niet op en laadt zich al weer op voor de volgende ronde.

Dit bericht is geplaatst in Sliedrecht 4. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord